Як вибрати посуд для ресторану, кафе чи готелі

Правильно організована рекламна кампанія, привабливий фасад закладу, оригінальний інтер'єр, приємна слуху музика викликають бажання відвідати заклад. Далі, у загальну справу включається ввічливий, навчений персонал, грамотно оформлене меню. Завершує процес готова страва, подана у професійному посуді для ресторанів – вишуканому наборі, який відповідає загальним концептам закладу і правилами етикету. І якщо за обрамлення продуктів харчування і надання їм апетитного вигляду відповідає шеф-кухар, то підбір необхідного обладнання, столових приладів і девайсів лежить на керівнику закладом. Не секрет, що відвідують ресторани, в тому числі, з метою отримання високого рівня сервісу, незрівняного з домашньою подачею. Про те, як правильно вибрати посуд для ресторану і на що слід звертати увагу – розповімо в нашій статті.
Базові вимоги до професійного посуду
Фахівці стверджують, що правильно підібраний посуд і правильна сервіровка здатні видозмінити страви, надати їм апетитний зовнішній вигляд не гірше, ніж використання якісних інгредієнтів.
Однак, не існує універсальної поради, як вибрати посуд для ресторану, оскільки на процес впливає безліч чинників – від місця розташування закладу, типу кухні, до відтінків оформлення залу.
При цьому, не варто забувати про ГОСТах і вимогах санепідстанції, які також вносять свої корективи.
У респектабельних ресторанах, кафе або готелях неприпустимий посуд з тріщинами, відколами або будь-якими іншими дефектами. Такі, на перший погляд, незначні моменти можуть звести нанівець старання команди кухарів, адже клієнт просто не доторкнеться до страви на битій тарілці. Виходячи із загальноприйнятих правил, заклад прописує стандарти обслуговування, які включають пункт про якість посуду.
Компанія Посуд-Сервіс пропонує продукцію, яка буде зручною як для миття вручну, так і в посудомийній машині. Вироби, які не будуть міняти свій зовнішній вигляд у процесі експлуатації, виділяти хімічні речовини в їжу, змінювати смак або аромат вмісту.
Категоріальна розбивка посуду
Оскільки тендітний порцеляновий посуд для ресторанів і металеві миски для маринування м'яса передбачають різні умови зберігання і користування, для зручності була створена класифікація приладів. Вона дозволяє зробити розбивку всіх девайсів на три групи:
-
Предмети сервірування. У цій групі представлені всі прилади, які розкладаються або можуть бути розкладені перед гостем. Їх перелік досить різноманітний: тарілки, салатники, соусники, сільнички і цукорниці, келихи і фужери, карафи, різноманітні виделки, ложки, ножі і навіть палички для їжі.
-
Кухонний посуд. Включає весь інвентар, який стане в нагоді для приготування та розігрівання їжі. Каструлі, сковорідки, варочні казани, миски, мірні ємності – все це девайси кухарів. Оскільки кожен з елементів повинен відповідати гігієнічним вимогам, в більшості випадків на професійній кухні користуються металевими виробами із захисним покриттям. Підходять алюмінієві або сталеві ємності. Ще одна вимога – жароміцність.
-
Посуд для зберігання. До категорії належать банки зі скла та пластику, контейнери та інша тара. На перше місце ставиться практичність і функціональність. Важливо, щоб продукти було легко і швидко витягати з посудини. Тому популярністю користуються вироби правильної геометричної форми, обов'язково з герметичною кришкою.
Посуд для кафе і ресторанів може набуватися з різноманітних матеріалів – скла, пластику, порцеляни, силікону і навіть паперу. Однак, є деякі обмеження, яких краще дотримуватися:
-
при активній експлуатації барного посуду, краще уникати виробів з маленькими ручками, тонкими стінками;
-
келихи і фужери повинні мати достатній розмір опорної площі;
-
дитячий посуд повиннен відповідати вимогам стійкості;
-
елітні заклади і місця з позначкою «преміум», повинні виділятися унікальним, дизайнерським посудом;
-
для національної кухні необхідно закуповувати відповідний посуд.