Класифікація і види барного скла
Класифікація і види барного скла
Подача спиртних напоїв — ціле мистецтво. За кожним напоєм закріплений певний посуд і не випадково: правила сформувалися традицією, зручністю і етикетом. Класифікувати барне скло буває не просто, тому що сьогодні з'являється все більше дизайнерських новинок, але типові види легко визначати.
Барне скло — це, як правило, чисте скло без малюнків та тонування. Прозорим воно створено для того, щоб цінитель міг відзначити прозорість чистих спиртних напоїв та їх якість.
Стопка, гейзер, шот (40-60 мл)
Найбільш поширений вид стопок. Традиційно в них наливають міцні напої без розведення або у вигляді змішаних коктейлів, популярно звані шотами, які п'ють залпом за раз (shooter).
Олд-фешн, віскі-гласс (Classic Whisky Glass), рокс (дабл-рокс) (100-320 мл)
Низький вид склянок створений для різноманітних міцних спиртних напоїв. Їх використовують для подачі в стилі on the rocks (з шматками льоду), для чистого віскі, а також mix-drinks. Олд-фешн означає старомодний. Віскі-гласс — це вишукана брутальність.
Хайбол, тумблер, зомбі, коллінз (150-300 мл)
Популярний стакан для міксів (mix drinks) і лонгів (long drinks). Високий. Для низькоалкогольних і безалкогольних напоїв, змішаних, а також для столової мінеральної води. Склянка колінз вище, ніж хайбол. Стакан, названий за однойменним коктейлем «Зомбі», більш вузький і витягнутий.
Коктейльна чарка (90-150 мл)
Для охолоджених коктейлів без льоду, а також для розливу лікерів-frappe (з подрібненим в крихту льодом). Важливо пам'ятати, що ця чарка не годиться для «Мартіні» і напоїв в змішаному вигляді.
Маргарита (200-250 мл)
Для заворожуючих фроузен коктейлів (frozen, з крижаною крихтою). Келих так названий тому, що був створений під популярний коктейль, іменований як «Маргарита». Широке горло посипається сіллю або цукром. Є класичні й оригінальні різновиди.
Hurricane (Ураган) (450-800 мл)
У даному вигляді келиха звично подають екзотик-коктейлі, об'ємом, практично, до літра. Грушоподібна форма і коротка ніжка — особливість келиха «Ураган». Розрізняють маленький, середній і практично літровий, об'єми келихів.
Келих для коктейлів, мілкшейки (300-360 мл)
З назви ясно, що в них подають молоковмісні коктейлі, а також смузі. Об'ємом до половини літра. Скло може бути ажурної текстури і різного кольору.
Пус-кафе (50-75 мл)
Невеликі чарочки, в яких подають коктейлі налиті шарами. Келих був створений досить недавно — в 90-их роках ХХ століття. Напої наливаються в пус-кафе шарами по зворотній поверхні ложки. Коктейль випивається за один раз залпом. Аналог шота або коктейльної чарки.
Снифтер, бренді-гласс, коньячный келих, балон (250-500 мл)
Для подачі кальвадосу, арманьяку, не змішаних, міцних напоїв: бренді, коньяку, а також популярний серед поціновувачів текіли і рома. Форма келиху у вигляді сфери виконана для того, щоб алкоголь зручно було зігрівати через скло долонями.
Лікерна чарка, поні, кордіан (25-50 мл)
Оригінальна чарка на витонченій високій ніжці для граппи і лікерів без змішування. Назва "поні" чарка отримала в зв'язку з малим об'ємом.
Винний бокал (150-600 мл)
Для різних видів вина. Примітно, що білі вина стандартно подаються у витягнутих келихах, а вино з червоних сортів винограду в більш широких і об'ємних. Червоне вино подається не охолодженим, кімнатної температури, тому форма келиха повинна мати кулеподібну форму, об'ємом не менше 450 мл.
Ігристі вина подаються у вузьких бокалах для естетики бульбашок. Білі вина подаються охолодженими, тому відповідні келихи мають невеликий об'єм, щоб біле вино не встигло нагрітися у руках, або температуру навколишнього середовища.
Порт-гласс, шеррі, чарка мадерная (100-150 мл)
Середніх розмірів чарка для портвейнів, міцних вермутів, лікерів, кріплених вин. Безумовно, від міцності напою залежить розмір келиха: чим місність вища, тим менший його розмір.
Шампань-флюте (160-180 мл)
Знаменитий келих створений спеціально для подачі різноманітних коктейлів на основі ігристих вин. Столовий етикет, нічого зайвого!
Шампанське блюдце (до 200 мл)
У келиху також подають ігристі вина, змішують на їх основі коктейлі середні за об'ємом. Келих нерідко експлуатують і в подачі вищевказаного коктейлю «Маргарита».
Гоблет (Кубок) (200-285 мл)
Ідеальний для офіційних заходів, де для подачі використовують напої, які змішують між собою. Кубки диференціюють коктейльні, винні та пивні. Округлені краї келиха легко прикрашати.
Пивний бокал (220-1000 мл)
Для подачі пива. Також його комбінують з напоями формуючи коктейлі. Пивні келихи, як і будь-який тип посуду, можуть бути дуже різноманітні за формою: округлі або прямі, на ніжці або без.
Кружка пивна (250-1000 мл)
Класичного вигляду для розливу пивного напою. Форми можуть змінюватись у межах впізнаваності. Об'єми, як правило, ригідні: 330 мл, 500 мл, 1000 мл
Келих «Айріш кава» (до 300 мл)
У прозорих чашках з товстими стінками традиційно приносять кавові теплі і гарячі напої, і змішані в тому числі.
Примітно, що келихи і чарки нагріваються чи охолоджуються, залежно від виду коктейлю.
Бармени зобов'язані володіти знаннями про об'єми посуду в барі і норми у зв'язку з якими відпускаються напої.