Як вибрати каструлі для професійної кухні
Якісний вибір посуду не тільки полегшить роботу вашим співробітникам, але і заощадить гроші.
Вибір каструлі: з чого почати
Почати краще з основ. Асортимент каструль на ринку величезний. Помилитися з вибором дуже легко. А отримати грамотну і чесну пораду від постачальників і продавців не завжди представляється можливим. З цієї причини, кращий варіант - самому вивчити "каструльне" питання від А до Я самостійно.
З яких матеріалів виготовляються каструлі? Які з них підходять для певних цілей і плит? Які бувають типи покриття, які бувають види каструль, розміри і т.д. Відповіді на ці питання забезпечать вам можливість зробити правильний вибір. А ми з радістю вам у цьому допоможемо!
Класифікація каструль
Отже, почнемо з того, що розділимо каструлі на кілька видів, залежно від їх фізичних і технічних характеристик.
З яких матеріалів виготовляються каструлі:
-
Алюмінієві
-
Чавунні
-
Скляні жароміцні
-
З нержавіючої сталі
Вкрай важливо звернути увагу на внутрішнє покриття каструлі. Воно буває декількох видів:
-
Емальоване покриття;
-
Керамічне покриття;
-
Антипригарне покриття.
Каструлі для ресторанів розрізняються за формами, розмірами і літражем. На стандартних кухнях використовуються каструлі від 2 літрів і більше. Форма розрізняється в залежності від дизайну, задуманого виробниками, і від кулінарних завдань, для яких вони призначені. Можна виділити такі різновиди спеціальних каструль:
-
Ківш. Малолитражная каструлька з довгою ручкою. Підходить для варіння каш, яєць, соусів і т. п.
-
Сотейник. Подібність глибокої сковороди. Підходить для тушкування, смаження і варіння.
-
Молочник. Глибокий ківш. Призначений для приготування страв і соусів на основі молока, якеі має властивість "підніматися" і википати.
-
Казанок. Каструля часто великого літражу. Відрізняється дуже товстими стінками і дном (до 6 мм).
Для різних видів плит краще вибирати різні каструлі
Ключову роль у виборі каструлі відіграє технічне обладнання кухні. Різні типи плит - індукційні, газові і склокерамічні мають свої особливості. Грамотний вибір каструлі для кожної з них дозволить використовувати можливості плити по-максимуму.
Щоб зрозуміти які каструлі треба купувати саме вам, потрібно знати особливості експлуатації різних плит. Благо, в технічні деталі вдаватися не потрібно. Достатньо просто прочитати цю статтю до кінця.
Які каструлі підійдуть для склокерамічної плити?
Склокерамічна плита - це електрична плита, варильня поверхня якої зроблена з склокераміки. Вона володіє високою тепловодностью і здатністю до миттєвого нагрівання і охолодження. Тепло проводиться переважно у вертикальному напрямку. Поверхня плити може змінювати форму і розміщення конфорки.
Отже, давайте дізнаємося, як вибрати каструлю для склокерамічної плити і на що слід звернути увагу.
-
Каструля повинна мати плоске і рівне дно, без рельєфу і бортиків. Воно повинно максимально прилягати до поверхні плити для кращої тепловіддачі.
-
Вибирайте каструлю з матовим або чорним дном. Так його поверхня буде менше відбивати тепло.
-
Уникайте каструль з тонким дном. В процесі експлуатації воно може деформуватися. Це негативно позначитися не тільки на готуванні, але і на збереженні плити.
-
Каструлі з алюмінієвим і мідним дном без додаткового покриття використовувати категорично не можна. Метал взаємодіє зі склокерамічною поверхнею плити, надаючи негативний вплив. На плиті залишаються сліди, які не тільки псують естетичний вигляд, але і скорочують термін служби обладнання.
Отже, які каструлі краще купувати для склокерамічних плит?
-
емальовані каструлі з товстим дном;
-
каструлі з нержавіючої сталі;
-
алюмінієвий посуд, але тільки з покриттям з кераміки або тефлону;
-
скляні, жаростійкі каструлі. Підходять для плит з склокерамічною поверхнею, але менш ефективні, ніж інші. Такий посуд володіє зниженою теплопровідністю, тому ККД при готуванні знизиться, а витрата енергії буде більше.
Для індукційних плит підійдуть тільки металеві каструлі
Індукційна плита розігріває посуд індукованими вихровими струмами. Джерелом тепла при готуванні на такій плиті є дно самого посуду
Щоб знати як вибрати каструлю для індукційної плити потрібно слідувати декільком радам:
-
каструля повинна бути не менше 12 см в діаметрі. Інакше конфорка просто не спрацює.
дно повинно бути феромагнітним, тобто, притягувати магніт.
для індукційних плит підійдуть тільки металеві каструлі;
скло, кераміка і алюміній - не підходящі матеріали для індукції;
З яких же матеріалів повинна бути каструля для такої плити?
звичайна сталь;
емальована сталь;
нержавіюча сталь;
алюмінієва каструля, але з феромагнітним дном;
чавун.
Для газових плит підійде майже будь-яка каструля
Найпоширенішими на професійних кухнях досі залишаються газові плити. Вони найменш вибагливі, прості в експлуатації і регулюванню. Для них підійде майже будь-яка каструля. І все ж, в питанні про те, як вибрати каструлю для газової плити, є і свої нюанси.
Як і у випадку з іншими видами плит, для газової краще вибирати каструлю з рівним дном. Прогрівається воно швидше і рівномірніше, а каструля стійкіше стоїть над конфоркою.
Професіонали рекомендують вибирати каструлі з товщиною стінок не менше 1,5 мм.
Внутрішня поверхня повинна бути стійка до пошкоджень.
Кришка повинна щільно фіксуватися.
І ще одне: бажано, щоб ручки були прикручені до каструлі, а не приварені. Так надійніше.
Особливості каструль з різних матеріалів
Як посуд для домашнього використання, так і професійний посуд для ресторанів виготовляється з різних матеріалів не просто так. Кожен має свої особливості.
Каструлі зі сталі є незаперечними фаворитами. Мають дуже високу теплопровідність. Їжа в них готується на порядок швидше, ніж в посуду з інших матеріалів. Вони міцні і довговічні. Найкраще підходять для варіння і тушкування. Не годяться для смаження.
Каструлі з чавуну. Відрізняються своєю універсальністю. У них можна смажити, варити і тушкувати. Крім того, вони підійдуть не тільки для плити, але і для духовки. Важкі, але не дуже міцні: при ударі можуть розколотися. Довго зберігати продукти в них не можна.
Каструлі з жароміцного скла. Придатні для смаження, варіння і тушкування. Мають антипригарну властивість і естетичний зовнішній вигляд. Для приготування в таких каструлях на газу варто використовувати спеціальні розсікачі вогню.
Каструлі з кераміки. Універсальні, володіють антипригарними властівостямі и підвіщеною теплоємністю (дозволяє Довго зберігаті блюдо теплим). Бояться ударів и впліву металевих предметів.